seks oral?

sangat tertarik dgn isu ini~ klu kt melihat "di zaman ini, syahwat manusia kelihatan tidak terkawal & pelik. Jenayah membabitkan kes seksual meningkat berganda-ganda, sehingga 'seks oral' dikatakan menjadi keperluan bagi pasangan suami isteri. Adakah Islam membenarnya?.." [ petikkan dari Ust.Zaharudin melalui facebooknya ]~ kat sini aku nk kongsikan sket maklumat yg aku dapat dari bloger ustaz zaharuddin tentang perbahasan dan huraian yg begitu jelas mengenai "seks oral" untuk kita sama-sama fikirkan....

=> entri ni di ambil dari blog ust zaharuddin..minta share mengenai penjelasan ini di blog sy... harap ust tidak kesah utk sy sebarkan ilmu ini..krn ianya patut d'ketahui, bagi saya x salah ilmu itu disebarkan, thanx ust.. ;)<=

Oral Seks dan Perbincangan Hukumnya

SOALAN :
Ustaz, apakah hukum ‘oral sex' ? atau dalam kata lainnya seks menggunakan mulut iaitu dengan menghisap atau menjilat kemaluan isteri atau mengulum kemaluan suami. Bagaimana pula jika ia dilakukan oleh pasangan kekasih yang belum berkahwin, adakah ia zina? Jika tertelan air mani suami pula ustaz, bagaimana ye?..Terima kasih atas jawapan ustaz.

JAWAPAN :

Allah s.w.t menciptakan tubuh manusia dengan fungsi masing-masing. Justeru Islam melarang dari mendatangi isteri dari ‘duburnya' dan juga semasa haid atau nifas, kesemua pengharaman ini mempunyai dalil dan nas yang khusus. Namun isu ‘oral seks' tidak mempunyai dalil khusus yang melarang, ini menyebabkan berlakunya perbezaan pendapat di kalangan ulama Islam.

Ulama sepakat bahawa jika sekadar menyentuh atau menggosok kemaluan suami dan isteri tanpa ‘oral seks', adalah dibenarkan menurut para ulama Islam kerana ia tergolong dalam bentuk aktiviti menaikkan syahwat antara suami isteri yang diharuskan.

Berkenaan isu oral seks, ulama terbahagi kepada dua kumpulan :-

Yang mengharuskan :

Dr Syeikh Yusof Al-Qaradawi (rujuk www.islamonline.net) berfatwa harus untuk mencium kemaluan isteri atau suami dengan syarat tidak menghisap atau menelan apa jua cecair yang keluar darinya. Menelan atau menghisap sebegini adalah MAKRUH disisi Islam kerana ia salah satu bentuk perlakuan zalim (meletakkan sesuatu tidak pada tempatnya) dan melampaui batas dalam hubungan seksual.

Apa yang pasti diharamkan menurut beliau adalah ‘anal sex' atau seks melalui lubang dubur, kerana terdapat nas yang jelas mengharamkannya, adapun ‘oral seks' tiada sebarang nas jelas dari Al-Quran dan hadis yang melarangnya.

Pandangan ‘harus' atau boleh dilakukan ini dikongsi oleh Mufti Mesir, Syeikh Dr Ali Al-Jumaah dan juga Dr. Sabri `Abdul Ra'ouf (Prof Fiqh di Univ Al-Azhar) apabila mereka menegaskan, tindakan ini harus selagi mana ianya benar-benar dirasakan perlu bagi menghadirkan kepuasan kepada pasangan suami dan isteri, terutamanya jika ia dapat menghindarkan pasangan ini dari ketidakpuasan yang boleh membawa mereka ke lembah zina kelak.

Perbincangan ringkas

Namun begitu, saya kira kesemua mereka yang mengharuskan termasuk Syeikh Yusof Al-Qaradawi tidak pula menghuraikan satu isu yang mungkin boleh dipanjangkan perbahasannya, iaitu bab kenajisan air mazi dan air mani.

Justeru, saya mengira fatwa beliau mungkin boleh digunakan jika dalam keadaan tiada sebarang cecair dikeluarkan semasa aktiviti oral sex ini dilakukan. Namun keadaan ini dikira sukar berlaku kerana bagi seseorang yang normal, nafsu yang meningkat pastinya akan mengeluarkan cecair pelincir iaitu mazi.

Air mani lelaki dan wanita dianggap najis menurut mazhab Hanafi dan Maliki. Mazhab Syafie dan Hanbali pula mengganggapnya suci.

Namun semua ulama bersetuju air mazi adalah najis. Hasilnya, majoriti pandangan ulama yang menyatakan menelan dan hisap termasuk cecair mazi ini adalah haram atau makruh berat. Beberapa ulama kontemporari menegaskan perlu membasuh dengan segera jika terkena mazi tadi.

Mazi ibarat najis lain yang dianggap kotor dalam Islam, justeru haram memakan tahi, meminum air kencing dan termasuk juga air mazi ini. Bukan sekadar haram memakan najis malah ulama empat mazhab juga memfatwakan haram menjual najis (kecuali diketika wujudnya teknologi untuk menggunakannya sebagai baja), apatah lagi untuk menjilat, hisap dan menelannya. Sudah tentulah ia lebih lagi diharamkan.

Sambung.. "boleh klik utk continue read.. di blog ust zaharuddin"

harap sama2 renungkan dan mengambil manfaat serta mneninggalkan apa yg harus dan tidak..... fikir2kn... selamat membaca!
Selamat Hari Ibu...
~ salam..da lme rsenye nua x updte yg bolg nih..hehe...tok mnggu ni nk updte tntg sbuah hdis tntg pntingnye mnyayangi ibu lbh dri ayh...but kedua2nya prlu d'bri kutamaan..krn mrk yg bnyk b'sush pyh demi ank2..ape pon slmt hri ibu buat smua pngunjung yg d'kasihi...



Dari Abu Hurairah R.A:

Datang seorang menemui Rasulullah S.A.W dia bertanya, “Wahai Rasulullah, siapakah orang yang paling layak untuk bergaul dengan paling baiknya?” “Ibumu” Baginda S.A.W menjawab, “Kemudian siapa?”, “Ibumu”, “Kemudian setelahnya siapa?”, “Ibumu”. Untuk kali berikutnya orang itu bertanya lagi, “Kemudian siapa?” “Ayahmu” jawab Baginda Rasulullah S.A.W.


Berbuat baiklah dengan kedua ibu bapa kita sewaktu hayat mereka kerana keredhaan Allah datang selepas kerdhaan kedua ibubapanya!
Facebook, Yahudi & Status Hukum?

Soalan

Ustaz, SYUBHAHKAH menyertai FACEBOOK? ana ada terbaca artikel yang mana pemiliknya, Mark Zucherberg menyumbangkan dana melalui penggunaan facebook ini dari seluruh dunia kepada bangsanya, Yahudi. Mohon penjelasan ustaz?

Jawapan

Soalan ini terlalu kerap dilontar kepada saya dan begitu banyak pula ditulis oleh pelbagai individu di forum dan blog.

Sebelum ini saya sendiri tidak menggunakan facebook walaupun saya telah membuat beberapa kajian serba ringkas dan membaca semua terma perjanjian yang terkandung di web facebook.

Namun ramai individu meminta dan mencadangkan saya membuka akaun facebook untuk menyebarluaskan lagi dakwah dan ilmu yang terkandung di dalam website saya. Biasanya, permintaan itu saya abaikan, sehinggalah rakan webmaster zaharuddin.net sendiri mencadangkan kepada saya, lalu saya tolak atas alasan kesibukan.

Beliau kemudian mencadangkan dibuka fanpage facebook dan bukannya facebook profile individu bagi mengelak kesibukan yang dibimbangkan tadi. Beliau juga bersetuju membantu proses pembukaan itu dan administrasi.

Atas tanggungjawab dakwah dan melihat web saya yang kerap ditimpa masalah server akhir-akhir ini, saya izinkan beliau memulakan fanpage facebook untuk pengunjung zaharuddin.net. Boleh melawatnya di sini.

Maka sejak dari 28 Dis 2009, saya mula menjenguk facebook zaharuddin.net dan membuat pengisian serba ringkas.
Zaharuddin.net on Facebook

Kembali kepada soalan, dalam menentukan keputusan dan hukum penyertaan facebook, menurut pendapat saya, terdapat beberapa isu yang perlu diperhati dan telah saya perhati sebelum saya memberi izin kepda rakan webmaster saya membuka fanpage facebook. Ia adalah seperti berikut :-

1) Bolehkah menggunakan produk ciptaan Yahudi?

Kesimpulan bagi soalan ini telah saya ulas panjang lebar dalam artikel terdahulu. Baca di sini . Kesimpulannya, adalah dibenarkan untuk umat Islam membeli, menjual, menggunapakai produk ciptaan bukan Islam termasuk Yahudi, selagi mana ia dalam ruang lingkup yang halal.

Nabi Muhammad SAW juga diriwayatkan dalam hadis yang sohih telah berurusan dan membuat transaksi jual beli dan cagaran dengan seorang yahudi, iaitu :-

‏أَنَّ النبي صلى الله عليه وسلم اشْتَرَى طَعَامًا من يَهُودِيٍّ إلى أَجَلٍ وَرَهَنَهُ دِرْعًا من حَدِيدٍ

Ertinya : "Sesungguhnya Nabi SAW membeli makanan dari seorang Yahudi dengan pembayaran secara bertangguh, dan mencagarkan baju besi baginda SAW" ( Riwayat al-Bukhari, no 2326, 2/841)

Tambahan dalil boleh dibaca dari link artikel saya yang lalu di atas.



2) Apa maksud saudara penyoal dengan ayat ‘menyumbang kepada bangsa Yahudi'?

Jual beli Muslim dengan seorang Yahudi hingga memberikan keuntungan kewangan kepada dirinya tidak bermasalah sama sekali di sisi Islam, malah Rasulullah s.a.w dan para sahabat banyak yang berjual beli dengan Yahudi di Madinah.

Cuma persoalannya di sini, adalah menyumbang kepada keganasan Yahudi Zionis. Namun adakah dakwaan itu boleh dibuat dan dipercayai semudah itu, tanpa sebarang bukti jelas dan hanya bersandarkan kepada latar belakang peribadi si pengasas?



3) Adakah penyaluran dana kepada individu Yahudi atau khas ditujukan kepada proses penjajahan tanah Palestin?



Begini, jika ternyata dari sumber yang sohih, jelas lagi pasti, sesuatu transaksi jual beli kita memberikan keuntungan kepada organisasi Yahudi yang mana digunakan hasil pendapatannya digunakan untuk proses penjajahan haram, keganasan dan serangan ke atas umat Islam, tatkala itu barulah hukum HARUS berubah menjadi HARAM menurut sepakat ulama.

Dalam konteks facebook, ia masih kekal tidak jelas kerana hampir semua penulisan yang membantah facebook, tidak menyertakan bukti jelas berkenaan hal ini. Semuanya membuat andaian itu dan ini, sedangkan andaian semata-mata tidak boleh mengubah hukum asal keharusan kepada haram. Ia sekadar boleh mengajak kita untuk berhati-hati dan peka sahaja.

Malah majoriti pengguna facebook tidak melakukan sebarang transaksi kewangan dengan syarikat tersebut. Kecuali yang menyertai skim-skim yang ditawarkan (ini memerlukan perbincangan berasingan)

Jika ada pula yang mengarahkan saya membuat kajian dan mencari bukti-bukti itu sebelum memberi pandangan berkenaan status hukum. Justeru boleh saya katakan, kajian telah dibuat dan kami gagal MENDAPATI sebarang bukti untuk menyokong andaian-andaian pihak yang membuat andaian.

Jika dikatakan

"bukti bertulis tentulah dirahsiakan oleh pihak syarikat facebook dan mereka memberikan sumbangan secara senyap-senyap"

Tanpanya, Islam tidak memberatkan kita untuk membuat andaian dalam hal seumpama ini. Jika andaian sedemikian masih ingin digunakan, kelak mengakibatkan kesukaran berat (mashaqqah) buat seluruh umat Islam pada banyak perkara dan aktviti lain, kerana larangan dan andaian juga akan terpakai buat semua penjual bukan Islam beragama Hindu, Kristian, Buddha dan lainnya. Penjual-penjual tersebut juga boleh diandaikan menyumbang kepada gerakan melawan Islam secara senyap. Akhirnya, kita terperangkap dengan kekerasan fatwa kita sendiri, hingga bermusuh dengan semua tanpa bukti yang jelas.

Oleh kerana itu, selagi tidak disertakan dan tidak mampu dihadirkan bukti bertulis, selagi itulah hukum adalah HARUS untuk berjual beli dengan penjual atau syarikat milik Yahudi. Jika berjual beli pun dibenarkan, apatah lagi sekadar membuka akaun facebook.

Cuma mungkin keharusan berurusan dengan barangan Yahudi, boleh menjadi makruh atau syuhbat diketika wujudnya peperangan dan serangan ke atas umat Islam. Ini memerlukan penelitian ‘case by case'.

Cuma menurut maklumat yang diterima, puak Yahudi Zionis sendiri TIDAK PUAS HATI dengan facebook. Sila BACA DISIN I

Pun begitu, pengguna facebook sukar untuk dibebankan dengan masalah ini kerana mereka TIDAK BERJUAL BELI denga facebook, mereka hanya menggunakannya secara percuma. Jika dikatakan, penggunanya menyebabkan trafik facebook menjadi tinggi dan iklan mencurah masuk lalu memberi keuntungan kepada pemilik facebook. Ia juga sukar kerana kesesakan trafik bukanlah bersifat ‘direct' membantu facebook, tambahan pula sebagaimana di katakan tadi, tidak jelasnya sumbangan kepada keganasan Yahudi.


4) Privacy pengguna facebook dijajah?

Ini mungkin ada benarnya, setelah saya menghabiskan bacaan privacy policy yang terkandung di dalam web facebook, ia memberikan gambaran bahawa gambar, info dan segala yang terkandung di dalam facebook kita boleh tetap wujud di facebook orang lain yang dikongsi, dan saya yakin pihak facebook juga mempunyai simpanan data terbabit.



Policy menyebutkan :
"Even after you remove information from your profile or delete your account, copies of that information may remain viewable elsewhere to the extent it has been shared with others, it was otherwise distributed pursuant to your privacy settings, or it was copied or stored by other users."

Terma ini adakalanya boleh membawa sedikit mudarat jika tidak ditangani dengan bijak oleh pengguna. Namun demikian, terma ini sahaja tidak mampu menjadi keseluruhan facebook sebagai haram.


Selain itu, juga disebutkan :
To respond to legal requests and prevent harm. We may disclose information pursuant to subpoenas, court orders, or other requests (including criminal and civil matters) if we have a good faith belief that the response is required by law. This may include respecting requests from jurisdictions outside of the United States where we have a good faith belief that the response is required by law under the local laws in that jurisdiction, apply to users from that jurisdiction, and are consistent with generally accepted international standards. We may also share information when we have a good faith belief it is necessary to prevent fraud or other illegal activity, to prevent imminent bodily harm, or to protect ourselves and you from people violating our Statement of Rights and Responsibilities. This may include sharing information with other companies, lawyers, courts or other government entities."

Berdasarkan kepada terma di atas. Sebenarnya pihak facebook mempunyai hak untuk mendedahkan informasi kita kepada mana-mana berdasarkan alasan yang disebut di atas. Tiada takrif jelas bagi yang disebut di atas, semua masih tetap terpulang kepada keputusan pihak facebook. Maka menyerahkan info dan gambar kita kepada syarikat tertentu, CIA, FBI atau apa jua badan kerajaan adalah hak facebook jua.

Walaupun begitu, ia sekali lagi tidak cukup kuat untuk sampai menjadikan pengunaan facebook sebagai haram, apa yang perlu adalah kawalan dan had limit.

KESIMPULAN

Saya tidak berhasrat untuk menyenaraikan satu persatu baik dan buruk penggunaan Facebook, cuma apa yang ingin saya nyatakan sebagai kesimpulan adalah seperti berikut :-

· Hukum membuka akaun dan menggunakan facebook adalah HARUS selagi tidak terbukti ia menggunakan pengaruh dan keuntungannya untuk menyerang Islam atas nama facebook samada melalui dana kepada Yahudi, Amerika dan lainnya.



· Bagi mereka yang masih tidak selesa dengan latarbelakang pengasas dan syarikat facebook, mereka dinasihatkan untuk TIDAK MEMBUKA DAN MENYERTAI FACEBOOK. Mereka boleh terus memberi nasihat kepada pengguna facebook agar sentiasa berhati-hati, namun tidak boleh dengan sewenangnya menuduh pengguna facebook melakukan perkara haram secara umum.



· Bagi mereka yang ingin mengambil sikap lebih berhati-hati mereka disarankan untuk :-



a- Memanupulasi akaun facebook untuk manfaat Islam melebihi kepentingan peribadi. Justeru, ruang yang ada wajar digunakan untuk mempromosi kefahaman Islam melalui tulisan, video, audio dan sebagainya.

b- Limitasikan dan kurangkan perbincangan soal remeh temeh peribadi yang membuang masa diri dan orang lain.

c- Tidak sehingga berkongsi terlalu banyak gambar peribadi ( khsusunya bagi wanita) sejak zaman kanak-kanak tanpa had limitasi, tanpa kawalan ia bakal membawa mudarat berbanding manfaat. Di samping ia akan kekal di facebook orang yang dikongsi dan juga syarikat facebook.

d- Tidak memasukkan perincian peribadi yang sensitif khususnya seperti akaun bank, taraf kesihatan dan sebagainya. Cukuplah sekadar menyertakan nama, tarikh lahir dan pendidikan.

e- Tidak terlibat dengan permainan-permainan dan aplikasi yang dijangka bercanggah dengan Islam seperti kuiz ramalan nasib. Sama ada atas dasar ‘main-main' atau tidak.

f- Tidak mempercayai aplikasi tilik moden seperti rahsia tarikh kelahiran dan sepertinya yang terkandung dalam aplikasi percuma facebook. Sama ada atas dasar ‘main-main' atau tidak.

g- Menyedari bahawa maklumat kita di facebook boleh menjadi database pihak asing untuk memantau kehidupan dan informasi peribadi kita jika tidak dikawal. Database sebegini sebenarnya amat bernilai dan sukar ada satu organisasi di dunia ini yang mampu menyimpan maklumat manusia sebagaimana facebook. Hatta parti politik masing-masing pun tidak mempunyai maklumat ahlinya yang sebegitu update sebagaimana facebook. Justeru, maklumat sebegini amat banyak gunanya untuk sebarang tujuan kejahatan dan ketamakan.



Jika itu semua dapat dijaga dan disedari, saya kira mengguna dan membuka akaun facebook adalah kekal dalam hukum HARUS atau DIBENARKAN, malah jika ia lebih banyak digunakan untuk kemaslahatan Islam, ia DIGALAKKAN. Malah jikalau terdapat unsur syubhat sekalipun, ia telah diatasi oleh manfaat yang disebarkan melalui facebook itu.

Sekian, [ sumber : zaharuddin.net ]
Rasulullah Maskulin Sejati


Setelah mengetahui serba sedikit tanda-tanda kerasulan Baginda Rasulullah SAW, Bagaimana baginda boleh dikatakan sebagai lelaki maskulin sehati, mari kita lihat antara ciri-ciri baginda dari segi kehidupan peribadi dan fizikal.


walaupun secara fizikalnya, kita mungkin tidak dapat membayangkan bagaimana rupa paras Rasulullah, tetapi utusan Allah ini digambarkan sebagai seorang lelaki yang sempurna dari segi fizikal. Sempurnanya Rasulullah, sehingga seorang yahudi yang pertama kalinya bersua muka dengan baginda, terus lantas melafazkan syahadah dan mengaku akan kebenaran ajaran yang disampaikan Rasulullah. Para sahabat antara golongan yang banyak sekali menggambarkan kesempurnaan fizikal dan sifat Rasulullah, kerana mereka berpeluang berdamping dengannya. Antara apresiasi kata-kata para sahabat adalah :


-"Aku belum pernah melihat lelaki yang sekacak Rasulullah".

-"Aku melihat cahaya yang keluar dari lidahnya".

-"Seandainya kamu melihat Baginda, seolah-olah kamu melihat matahari terbit".

-"Rasulullah jauh lebih cantik dari sinaran bulan".

-"Apabila rasulullah berasa gembira, wajahnya bercahaya seperti bulan purnama".

-"Kali pertama memandangnya, sudah pasti terpesona".

-"Wajahnya tidak bulat, tetapi lebih menjurus kepada bulat".

-"Dahi baginda luas, raut kening tebal, terpisah di tengahnya".

-"Garis-garis merah dibahagian putih mata, luas kelopaknya, kebiruan asli di bahagian sudut."

-"Mulut baginda sederhana luas dan cantik".

-"Giginya kecil dan bercahaya, indah tersusun, renggang dibahagian depan".

-"Janggutnya penuh dan tebal menawan".

-"Lehernya kecil dan jinjang terbentuk dengan cantik seperti arca. warna lehernya putih seperti perak, sangat indah".

-"Rambutnya sedikit ikal. rambunya tebal, kadangkala menyentuh pangkal telinga dan kadangkala mencecah bahu tetapi disisir rapi, dan terbelah tengah".

-"Tubuhnya tidak banyak rambut kecuali satu garisan rambut menganjur dari dada ke pusat".

-"Dadanya bidang dan luas, rata dengan perut (tidak buncit), dan cantik, seimbang antara kedua bahunya".

-"Kakinya berisi, tapak kakinya terlalu licin sehingga tidak melekat air".

-"Warna kulitnya putih kemerah-merahan".

-"Kulitnya putih lagi bercahaya".

-"Badanya tidak gemuk, tidak tinggi dan tidak terlalu rendah, kecil tetapi berukuran sederhana lagi kacak".

-"Badanya cenderung kepada tinggi, semasa berada dikalangan orang ramai, baginda lebih tinggi daripada mereka".
Salam Maulidur Rasul 1431 h.. [ iLuv my prophet ]

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini










Bisik Akal
yang tidur lewat
kau masih dalam dilema
harus mempersiapkan diri
melangkah ke alam nyata..
menyambung nafas
menghiasi kehidupan ini
yang terhimpit dibelit permasalahan
yang laju diterbangkan angin
aku berbisik kepada akal :
tidak mudah menjadi manusia
terkadang-kadang aku di rantai
terkadang memusnah diri sendiri
akal berkata kepadaku :
hanya yang cekal dan tabah
bakal menjadi manusia bahagia
memiliki diri sebenar..!


baru balik dr kls, pic jumaat lalu...huhu..
(pnt jdi seorg pelajar..but byk yg dpt & dicari...)
krn..thn da pilh yg trbek tok aku..
semuanya psti ada hikmah.....! :)Click Me~






~ya tuhan..jadilah aku dikalangan hambamu yang sentiasa bersyukur
" berfikir saat kamu mahu bertindak,
kerana bahgianya seperti mana yang kamu impikan"
~ mao'z [7/2/2010]

Esok masih ada..

Detiknya sudah b'lalu...pejam celik, pejam celik..da genap nAk masUk ta0n baru 2010..
aku pun x terase da msuk tAon baru masihi Ni....urmm..
cam dalam dileMa...betoi ke dialam nyata @ fantsi kot..urm...
ape2 pon aku b'syukr coz msIh d'Beri ksmptn...
meGhirop udara..dpt lg m'create tugs2 s'harian...n msh dpt b'bkti pd bumi betuah ini...huhu..wateva dlm taon baru ni..msg2 pasti ada prncgn n azam baru yg ingin diukir dalam kampus hidupan...aku pon arapkn mOge idop akU lebih indh dr semlm yG suram......&
sBelom t'Lambt...aku nk ucap[ sLamat taon baru masihi...]
"hav a nice day..."Click Me~


kuar gi shopg..
yg latest aku pn x bp nk ingt trikhny, promise
b4 new yer i g shoping ngn membr2 kat Mid...huhu
syok jgk da lme x jln ngn korg..diorg temn aku & cr brg gift,
but rasenya cam diorg lak yg lbh blnje dr aku..wawaaa..
xpela jnji fun...n hepi..hehe.....ktorg sngh lunch kat Mec D..huhu..jom santap..urm..yumi2. :p

Kenangan Semalam..

sekejap je mase b'lalu...aku pn x thu dr mne akn ku mulai hari ni...
yg pasti esok dan esok..akn tetp ada.......
masa ku habiskn x termampu ku lakukn sebaiknya... hanya
ada kenangn kisah silam yang sarat dalam hati yang membisu....
nmun hatiku tersapa tenang...saat menatap sinar ukhwah semalam..
hatiku berbisik girang...

~my beloved fmly..@ santai2 kat taman..huhu :)

byk kngn yg dah ditngalkn tok 09 tu..aku x leh lupe trlalu byk yg mnjadi suke duke,mnis sebuah kisah..huhu..syok n pahitnya jugk trlalu bnyk...watevr..ianya tetap indah utk dismpan dlm memori hati ni..:)


Memori 2009

~pic time ktorg jaulah kat tepi gunung yg trsgt la indah..heehe..indh ker...[time raye kot]..
Malam yang mempesona..

kesunyian malam, mengamit memori yang penuh misteri..
kehangatan bayu bertiup bagai tak terasa dalam kenikmatan yang mempesona,
diwaktu yang berlalu perlu ada rasa curiga, dalam saat yang berlabuh..perlu amati cakera-cakera perjalananya..
kerana kita harus ada rasa sangsi, pada hasrat hati yang terukir..
dibenak yang meracau dalam ragut..adakah dirasai,
bait-bait lagu yang membimbing diriku.. dalam perjalanan yang masih jauh, terokai dek cabaranya..
pastikan ada lagu-lagu sepi muhasabah diri..kerana dalam tawa,
manisnya gembira, pasti ada calaran-calaran luka yang tersapa, kerana kepahitan tak kenal siapa yang menjadi mangsa..
yang pasti kita insan yang tak pernah haus dari kasih sayang cintaNya..
moga dalam teduh rendangan pohon hayat ini, aku susuri lembaranya..dalam cahaya yang terang pada laluan maghfirahnya.."

~Mao'z [28 Aug 2009, 1.20 am]



dapat ikn besaw punya..! haha..
syok tgok ikan besw...my romate tgkap..but i pncg..wawaaaa
[terok kn..huhu] ktorg wat rewang msk best2...hehe.. brat gak taw agkt tomn ni..hehe
resipi bakar & manisan2..wawaaa...yumi2.. isi dia rase cam aym..yuhu..hahaaaa...


Mkn Mec D, ngn dak2 cluzz....urmm ade owg blnje taw, huwa2...best2..thz 'G'...coz blnje me...n kgkawan sume..syok dpt kuar sesme lg.... :p
  • erm..da kul bp?

    Kalendar



    Aku seperti yg dulu..

    <br><br>Aku seperti yg dulu..

    Life Is too Short..

    Life is too short..

    grudges are waste of perfect happiness..

    lought when U can..Apalogize When U shod..

    and let go wht U cn’t change..

    Lov deeply and 4gve quickly, tke chnge giv evrythg

    And hve no regrets..life is too short..to be unhepi..

    U hve 2 tke de good wth de bad..smile when u’re sad..

    Luv wht u’re good and remember wht U had..

    Alwys 4give but never 4get learn from U mistakes..

    But never regreat, people change and thing go wrong..

    But alwyz remember..”

    Life goes on!!!

    ......................................

    Dan demi waktu

    Dan demi waktu

    Jejak Cinta


    Berdiri aku disini
    Menatap mentari terbit lagi
    Membawa cahaya menerangi hari
    dan saat itu masih ku nanti

    Kita sama punya cita
    Yang menunggu dihadapan sana
    Biarpun berliku ditempuh jua
    Cekal dan tabah azimat jiwa

    Tika ujian datang menduga
    Tiada berputus asa dan kecewa
    Andainya rebah bangkit semula
    Berserah mengharap RahmatNya

    Sama melangkah seiringan
    Mengejar sebuah impian
    Dengan semangat keyakinan
    Menuju ke arah kejayaan
    Bertekad penuh keazaman
    gemilangkan pasti digenggaman

    Jangan lupa memohon padanya
    Tawakal boedoa sentiasa
    Dialah penentu segala
    Apa dikurnia ada hikmahnya

    Disana tiada jalan yang mudah
    Hanya yang sabarkan terus melangkah
    Berbekal keimanan didada
    dan usaha pasti akan berjaya... Berjaya

    ...................................

    Akan Datang..

    “Hari ini telah kau lakukan..

    Esok jua langkah kau sematkan..

    Semalam tetap ditnggalkan..

    Hari ini tetap mengiggalkan..

    Esok jua belum pasti diimpikan..

    apa yang berlaku..

    Hidup mengajar untuk

    terus memperjuangkan

    kecekalan membina kekuatan,

    memikul terus rasa ketaatan,

    rasa penghambaan pada tuhan,

    untuk memiliki sebuah kebahgiaan..

    ~ [makesure tomorrow is your sweetest day] ~

    Maoz (2,3,2010)

    _______________

    Langkah Tercipta..


    Semalam aku kelukaan,
    Kecewa kehampaan,
    Mencalar ketabahan,
    Impian seringku harapkan menjadi kenyataan
    Namun tak kesampaian,

    Allah…
    Inginku hentikan langkah ini
    Bagaikan tak mampu untuk ku bertahan
    Semangat tenggelam lemah daya,
    Haruskah aku mengelamun jiwa
    Ku berbisik inilah dugaan

    Dan langkahku kini terbuka
    Pada hikmah dugaan uji keimanan
    Dan dilontarkannya ujian diluar kekuatan setiap diri insan

    Allah…
    Pimpinlah diriku,
    Untuk bangkit semula meneruskan langkah perjuangan ini
    Cekalkan hati dan semangatku
    Kurniakan ketabahan........
    Agar mimpi jadi nyata..
    padaMu ku meminta

    Dan ku mohon agung kudratMu
    Wahai Tuhan Yang Satu
    Segalanya dariMu